dutka villa

,,A jelenkori építészet gondos, körültekintő szemmel veszi  észre és hívja fel a figyelmet az épület környezeti hatásaira, egyre jobban növekszik a passzív- és aktívházak jelenléte, a mind újabb gépészeti megoldások felfedezése.
Egy dolgot mindig érdemes azonban szem előtt tartani: a házak megrendelőknek épülnek, akiknek van személyiségük, vannak gondolataik, elképzeléseik. Üdvözlendő gesztus, ha egy projekt ezt a szempontot tartja a legfontosabbnak.” octogon

A ház alkalmazkodva a terep adottságaihoz, félszint eltolással lett kialakítva. Ezáltal a lejtős terepből sem zavaróan kiemelni, sem kényelmetlenül besüllyeszteni nem kellett a tömeget. Részben a megrendelő igénye volt, azonban tőlünk sem állt távol a mértéktartó anyaghasználat, mely során előnyt élveznek a természetes eredetű anyagok. Így a házon domináló három fő elem a természetes mészkő, a fapalló és az üveg. Ezeket részben ellenálló képességük és funkcionális szerepük alapján osztottuk el a házon. A kőburkolat az alsó szintet borítja, szint magas lábazatként, ahol a talajjal érintkező falak nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Az emeleti tömeg faburkolatot kapott. Különös gondot fordítottunk a megfelelő fa típus kiválasztására, így a hőkezelt kőris pallóra esett a választásunk, mely hosszútávon a legkevésbé gondozásigényes és az időjárásnak leginkább ellenálló faanyagú homlokzatburkolat. Az épület a kőtömbből faragott alsó szintből és ezen álló megformált, két utcára merőleges fa tömegből áll. Ezeket a doboz jelleg oldása érdekében helyenként megtörtük, felszakítottuk, az ablakok nyílásai tovább oldják a felületeket. A két fa tömeg között, ahogy az alaprajzi rend is diktálta, az épület közlekedő magja van. Ennek tömegbeli megjelenése is elkülönül, a két véghomlokzaton, az utcára és a kertre hatalmas üvegfelületekkel néz ez a tér. Ez az épületet egy északi és egy déli részre „hasítja”, és nem utolsó sorban fénnyel árasztja el a többszintes épület közlekedő tereit. Ezáltal a közlekedő terek kiszolgáló szerepükből kilépve, fő helyiségekké lépnek elő, az épület eleganciáját adó attrakció fontos elemei lesznek. Ennek kihangsúlyozása érdekében a földszinti nappali mennyezetén a közlekedő vonalában kinyitottuk a födémet, így az emeleti folyosó szakasz elegáns galériává vált. Ennek a család életében funkcionális szempontból is komoly szerepet szántunk, hiszen így az elkülönülő emeleti szint úgy került bevonásra az alsó szint „életébe”, hogy az egyáltalán nem tolakodó és igény esetén a szobaajtókkal hermetikusan elzárható.

Arch: Reisz Á., Varga K. K., Fernezelyi G., Juhász J., Kiss D.
©: Fbis
Ph: Bujnovszky Tamás 
A projekt Reisz Ádám építész személyes referenciájaként szerepel

ROZMARINGOS VARGÁNYÁS SERTÉSSZŰZ & PORTÓI

A szűzérmét megsózzuk, megborsozzuk. Előmelegített serpenyőben egyik oldalát megsütjük. A cikkekre vágott vargányát rádobjuk egy kevés cukorral. Karamellizáljuk, kevés sót és paradicsompürét teszünk hozzá. A húst megfordítjuk, felöntjük tejszínnel. Friss rozmaringot tépünk bele, egy csepp vizet adunk hozzá, és beforraljuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és félbe vágjuk. Egy előmelegített serpenyőben a burgonya lapos felét pirosra sütjük. Az érméket a burgonyára helyezve a raguval nyakon öntve tálalhatjuk.