KIK VAGYUNK?

Közel húsz éve annak, hogy az első olyan ház megépült aminek a megalkotásában részem volt. A képzeletben forgó, majd papírra rajzolt gondolatok valósággá válása azóta is minden alkalommal elbűvöl.

Alkotó építésznek lenni komoly kihívás. Ellenállni a könnyű gagyinak, sablonos biztonsági játéknak. Újrakezdeni, mikor már majdnem kész, de egy apróság nem stimmel. Felülemelkedni aktuális trendeken, és mélyebb értékek mentén megújulni minden alkalommal. Nem ismételni magunkat. Nem látható hibákat javítgatni. Nyomot hagyni, anyagból verset írni.

A többet adni, a jobbnak lenni felelőssége ez minden alkalommal, mikor az ember új feladatba kezd.

Végigkísérni az épület megvalósulását, ahogy hús vér emberek és hatalmas gépek óriási súlyokat mozdítanak meg annak a célnak az érdekében, ami előtte csak egy papírra vetett gondolat volt, felemelő érzés. Alázatot és tiszteletet követel tőlünk, alkotóktól mindazok irányába akik megbíztak bennünk, ránk bízták, hogy azt a rengeteg anyagot mi önthessük formába, és azok irányába is, akik ezt fizikai erejükkel megépítik.

Ez az alázat, ami arra sarkall bennünket, hogy a legjobbat adjuk ki a kezünk közül, függetlenül a feladat léptékétől.

Sokféle épületet terveztünk, irodaházat, múzeumot, színházat, több száz lakásos lakóházakat és elegáns villákat az elmúlt évek során.

Szeretünk tanulni a feladatból, a megrendelőtől, szeretjük egy-egy bonyolultabb helyzetből megtalálni a kivezető utat. Épp ezért hibázni is szeretünk, ha cserébe a hibát kijavítva az eredetinél is jobb eredményt tudunk elérni.

Szeretjük a házakat, és szeretjük amit csinálunk.

Azért alapítottuk meg a Rapa architects-t, hogy ezt a szellemet zavartalanul átvihessük a mindennapokba. Az alapítók korábban mind valamilyen szállal kötődtek az FBIS építészirodához, mely a millennium első két évtizedének végére Budapest egyik legjelentősebb alkotóműhelyévé nőtte ki magát Reisz Ádám vezetése alatt.

Ebből az elit csapatból alakult az a pár fős elhivatott, az alkotás örömét őrző építészközösség, akik immár Rapa Architects néven folytatják a küldetést, melynek középpontjában a feladat, a megrendelő és az építészetileg is értékes alkotás állnak.

Reisz Ádám, Varga-Koritár Krisztián, Arató Levente építészek,

a Reisz and Partners Architects alapítói. 

REISZ ÁDÁM

VARGA-KORITÁR KRISZTIÁN

ARATÓ LEVENTE

Photo credit: Valuska Gábor