hsl villa

A Harsánylejtő a 2010-es évek első felének egyik legelegánsabb lakónegyed fejlesztése, ebbe az új budai városnegyedbe tervezte Reisz Ádám a HSL villát, a területre kiírt országos pályázat I. díját követően kapott megbízásban.

Az építész számára minden munka egy kis kitárulkozás is. Minden ház ami megépül, erre a sebezhető állapotra jelent gyógyírt, a beköltöző család, az épület működése. A ház hétköznapba fordulása adja meg a lehetőséget az alkotó építésznek a folyamat teljes lezárására. Ebben az esetben az épület – bár nemcsak az engedélyezési, de a részletekbe menő kiviteli tervdokumentáció is elkészült –  végül mégsem valósult meg.

Éles síkok, visszatörő felületek. A hófehér homlokzati síkokat transzparens felületek tagolják kapcsolatot teremtve a belső tér, a medence és az épület tömege által közrefogott kert között. A medence a ház tömegének koherens folytatása. A vízfelület körbeöleli a szigetként úszó nappali előtti fedett-nyitott teraszt, lágy átmenetet öntve a kert puhasága és az épület éles vonalai közé.

A ház funkcionálisan tökéletesen kielégíti a komplex megrendelői programot. Egyaránt lehetőséget ad az elvonulásra és a család közösségi életének is elegáns, térben bővelkedő hátterét is megadja.

Az épület lakótereit két szintre osztottuk a lejtős terepadottságokhoz igazodva, a saroktelek jelleget kihasználva. A felső, kerttel síkba hozott szint a család élettere, míg az alsó, lenti utcáról síkban megközelíthető részben a garázs és a házigazda dolgozószobája kapott helyet.

Az “itt fogunk lakni” országos tervpályázat koncepcióterve, mely ennek az épületnek a tervezési alapjául szolgált, központi gondolatként a környezettudatos megoldások kibontása köré sorakozott fel. A kiviteli tervezés során ezeket az elveket követve sikeresen ültettük át azokat a végső műszaki dokumentációba is, mely során akár önellátó formában is működni képes épületet hoztunk létre.

Így ebben az esetben nemcsak formabontó építészeti nyelvvel, de komplex műszaki tartalmát tekintve is jövőbe mutató épületet alkottunk.

Arch: Reisz Á., Varga K. K., Fernezelyi G.,
©: Fbis
Ph: Bujnovszky Tamás