villa melinda

Tereptárgy 3 in 1.

Városképileg fontos szempontból az épülettömeg részben föld alá épült, így méretéhez képest nem hangsúlyos, nem ugrik ki a domboldalból. Az ház felszín feletti részeit Rubik kígyójához hasonló háromszög alapú hasábok tagolják, melyeket a játékhoz hasonlóan „megtekergettünk”. Ezeknek a hasáboknak kissé szabálytalan tömege adja az épület külső és belső térkompozícióinak játékosságát. A kialakuló nagy belmagasságot elérő terek a lakások közösségi funkcióit rejtik, így a nappalit az étkezőt. A rendkívül mozgalmas tömeg miatt minden további építészeti gesztust mellőztünk, így a tömeg nyílászárókkal történő megnyitásán, kilyukasztásán kívül egyéb építészeti elem nem jelenik mag a homlokzatokon. Ezzel szemben az épületet borító mészkőburkolat homogén módon veszi körbe a tömeget, a homlokzatról átfordulva a tetőre. A tömeget alkotó hasábok, a monolit kőtömbökből kihasított óriási építőkockák szilánkokká egyszerűsödnek.

Arch: Reisz Á., Varga K. K., Fernezelyi G., Kiss D.
©: Fbis
Ph: Bujnovszky Tamás 
A projekt Reisz Ádám építész személyes referenciájaként szerepel

SZENT JAKAB KAGYLÓ ZÖLDSÉGÁGYON PEZSGŐS SABAYONNAL & CHARDONNAY BARRIQUE

 

A kagylókat vastag teflonedényben nagyon kevés olajon egy-egy percig sütjük mindkét oldalán, közepes lángon. Sütés közben szelíden a sütőlap felé nyomjuk, hogy süljön, ne pedig főjön az alatta keletkező gőzben. Ügyeljünk viszont arra, nehogy a nedveket kipréseljük belőle.

A habüstöt vízfürdő fölé helyezzük. A tojássárgáját habverővel folyamatosan, megállás nélkül kezdjük el verni. Három-négy perc múlva, amikor már „dagad” és sűrűsödik, először a pezsgőt adagoljuk hozzá, majd az olvasztott vajat. Végül belekeverjük a sűrített halalaplevet, majd néhány csepp citrommal, csipet sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. A mártást tálalásig már ne hagyjuk kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt csurrantsunk bele még két kávéskanálnyi friss pezsgőt.

A csíkokra vágott zöldségeket meleg vajon, nagyon kevés húsleves hozzáadásával egy percig fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül még egy percig. A kész zöldséget a tányérra rendezzük, körbeöntjük a még habos pezsgőmártással, a zöldség tetejére rakjuk a kagylókat. Mindegyiket meghintjük kevés durva tengeri sóval, s például némi pirított szezámmaggal.