Haris villa

A Rózsadomb lábánál, a Rézmál szívében épülő családi villa.

A neoreneszánsz stílusú Budai Lövészegylet nemrégiben felújított épületének, a Haris Park névre keresztelt rendezvényközpont közvetlen szomszédságába tervezett villa a kortárs építészet és a környékre jellemző 30-as évek építészete áthatásában ad a választ a megrendelő által megadott tervezői útmutatás és a mai építészeti és formai megoldások által felvetett igényekre.
Az épület tervezése során fontos szempont volt, hogy ne teremtsen konfliktust a neoreneszánsz műemlék és a környék épületeivel, miközben mozgalmas tömegformálással és egyedi építészeti karakterrel méltó hátteret adjon a benne lakó megbízó életmódjának.
A ház a lejtős telek adta geometria és a beépítési adottságait kihasználva több szintes lakótérrel rendelkezik. Olyan épületet alkottunk, amely egyszerre utal a harmincas évek világára és képez hidat a kortárs építészet formai elemei között. A ház tömegei, ablak nyílásainak logikája, a nagy tiszta fehér felületek, mind finom utalások a környékre is jellemző stílusra, bár minden részletében XXI. századi építészetet képvisel. Ívek és szögletes sarkok állnak egymással szemben, vagy épp egymás felett. A szögek a rendet, az ívek az otthonosságot jelentik. A párkányok, szegélyek fehér műkő burkolata a lehető legkevesebb részlettel bonyolítják a szándékoltan dísztelen felületeket.
A vakolt fehér tömegek tiszta logikáját a teraszok játékos és mozgalmas elrendezése tagolja. A külső tömeg és egyben a belső terek legizgalmasabb eleme a nappali tér elegáns bővülete, mely íves, padlótól mennyezetig tartó strukturált üveg burkolatú konzolként teremt kapcsolatot a belső tér, a kapcsolódó kert és a budai vár lenyűgöző panorámája között.
A házon nincsenek díszítő elemek. Azonban a bejárat mellett egy helyen megjelenő nagyméretű Bahia Azul kék gránitlap színes eleganciája áll kontrasztban a fehér, monokróm világgal, mely szándékaink szerint még nagyobb hangsúlyt ad a letisztult elemekkel dolgozó építészeti nyelv szépségének.

Arch: Reisz Á., Varga K. K., Arató L., Juhász J.
©: Rapa

EGGS BENEDICT & PEZSGŐ

A tojásokat egyenként pohárba ütjük, majd forró vízbe dobva három perc alatt elkészítjük, kihalásszuk, félretesszük. Hollandi mártást készítünk, majd félretesszük. Egy forró serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnát, majd a visszamaradt zsírban megpirítjuk a félbevágott muffinokat vagy zsömléket. Tányérra tesszük, ráfektetjük a szalonnát, erre óvatosan a tojást, majd meglocsoljuk a mártással. Azonnal, langyosan tálaljuk.

2018_1111_haris_cam003_proba01
2018_1120_haris_cam011
haris kézi_3